Какво трябва да имате предвид за едрите породи кучета?

Едрите породи представляват група от кучета, които в зрялата си възраст тежат между 25 – 45 килограма. Тези животни са верни компаньони, винаги готови за разходка. Те често биват използвани като овчарски кучета, а също и като следотърсачи. Нерядко биват обучавани за спасителни кучета, както дори и за водачи на слепи хора. Това са все енергични животни, силни и много пъргави. Те са и изключително предани към своите стопани.

Активни занимания на открито

Ако смятате да отглеждате у дома куче, представител на едрите породи, то трябва да имате едно предвид – много е важно да успеете да му осигурите АКТИВНИ ЗАНИМАНИЯ НА ОТКРИТО.

Растежът на кучетата от едра порода обикновено протича докъм петнадесетия до осемнадесетия месец. От изключително значение е да следите РАЗВИТИЕТО НА СКЕЛЕТА в този период. През своята първа година живот кучето ще увеличи теглото си многократно – до осемдесет пъти в сравнение с това при раждането. Кучетата от дребна порода пък увеличават до двадесет пъти рожденото си тегло. Имайки предвид това съществено различие, вече знаете защо е важно да наблюдавате за поява на деформации по скелета.

Осигурете правилен хранителен режим

Такива възникват най-вече във връзка с неправилния ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ, при който кучето не получава нужните му белтъчини и калций, като по този начин ощетено бива изграждането на костната структура. Храната с прекалено високо енергийно съдържание също не е удачна, защото тя от своя страна ще доведе до напълняване на животното в ранна възраст, което също излага кученцето на опасност от проблеми с костите.

Храносмилателната система

Едрите кучета имат АНАТОМИЧНИ ОСОБЕНОСТИ, които ги правят особено чувствителни към храната, която приемат. ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА ИМ СИСТЕМА е пропорционално по-малка от тази на по-дребните. При едрите храната престоява значително по-дълго време в дебелото черво, което от своя страна водещи до различни и неприятни странични ефекти при неправилно хранене.

Не позволявате на кучето да преяжда

Equilibrio - Суха схрана за едри породи кучета
Пълноценна храна от най-висок клас за израснали кучета от едри и гигантски породи.

А що се отнася до храненето – от значение е и ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАТЕ НА ЖИВОТНОТО ДА ПРЕЯЖДА. Често са случаите, в които стопаните смятат, че хранейки кучето по-обилно, то ще порасте по-голямо. Това обаче не е вярно. Всъщност кучето така или иначе ще достигне тези размери, но в зряла възраст. В ранните периоди това би могло да доведе до проблеми с костите и ставите.

Вероятно и сами забелязвате колко важно всъщност се оказва правилното хранене за здравето на домашния любимец. Ако искате да отгледате здраво и щастливо голямо куче, то най-добре му предлагайте висококачествена храна. „Equilibrio“ е адаптирана към хранителните нужди на кучетата от едри породи!

Facebook Коментари