възпитание на кучето

Някои грешки при отглеждането на кучето

За съжаление, подобно на децата, така и кучетата не влизат в дома ни с упътване. Така че нужно ще е да се въоръжите с големи дози търпение, а и информация, за да се справите с трудностите, които Ви очакват. Няма как – при влизането на нов член в семейството задължително настъпват и някои промени. Няма как да сме опитни във всичко и със сигурност влизането на куче в дома Ви ще Ви свари до известна степен неподготвени. Но пък това не пречи да се поинтересувате и информирате за онова, което Ви очаква и нещата, с които ще Ви се налага да се занимавате.

Тук сме събрали някои от най-честите грешки, които хората допускат при отглеждането на куче:

Не възпитавате кучето си

Ако искате да имате послушно куче, което да следва командите Ви и да не прави бели у дома, то това изисква и известни усилия. Физическото наказание и крясъците не помагат. Най-доброто възпитание е това, при което се използват награди – награждавайте кучето за всяко желано поведение.

Кучетата обичат да изпълняват команди, за което получават похвала и хапка!

А това е един доста лесен и ефикасен метод да възпитате послушно куче! Ще се убедите сами, че за една хапка „Equilibrio“ кучето може да се превърне в ангелче!

Кучето живее самотно на двора

Взели сте си куче пазач – чудесно! Но то не е Ваш затворник! Кучетата са социални същества и имат нужда от внимание и общуване. Ако домашният Ви любимец лае непрестанно, копае по двора, вие и прави всевъзможни опити за бягство, то можете да сте сигурни, че не се чувства много комфортно. Нужно е да прекарвате време с животното, да играете с него. Превърнете двора в място за забавление!

Не осигурявате на животното достатъчно физическа активност

Кучетата трябва да се движат, иначе започват да скучаят, да се излежават, да затлъстяват, а и да боледуват в следствие от това. Вашата задача е да разберете от колко продължителна разходка и активност се нуждае Вашият любимец – различните породи имат различна необходимост от движение, а отделните кучета също имат своите предпочитания. За да е здрав и щастлив любимецът Ви – разхождайте се, карайте го да Ви носи разни предмети, да гони и хваща фризби или други подобни занимания!

Оставяте кучето да си мисли, че е „водача на глутницата

Може би в първите седмици и месеци ще Ви бъде забавно да наблюдавате как кучето търпеливо изчаква да станете и веднага заема стола или канапето Ви, краде възглавницата, обувките Ви или някаква подобна шмекерия. То обаче не разбира, че Вие се забавлявате а смята, че се е превърнало във водача у дома. Постепенно ще започне да става все по-нахално, докато в крайна сметка не започне да Ви се зъби, ръмжи и лае, когато направите нещо, което не е по вкуса му. Ако не искате подобни взаимоотношения с кучето си, то най-добре ще е още докато е малко да му покажете че Вашият стол е Ваш, а то си има негово място, че на масата се храните Вие, а не то, че Вие сте шефа и определяте правилата!

Facebook Коментари