Очите, ушите, ноктите на котката

Грижите за домашния любимец никога не свършват. Решите ли да отглеждате котка у дома, то трябва да сте готови да се посветите на това начинание, да наблюдавате животното, да го обичате, а по някога ще бъдете и същински детективи. Животното ще търси и ще се нуждае от вниманието и помощта Ви, така че трябва да сте готови да откликнете.
А ето и някои неща, които ще Ви бъдат полезни при отглеждането на здрава и щастлива котка:

Очите
Някои котки няма да се нуждаят от кой знае каква помощ с очите. Все пак говорим за изключително чисти животни, които редовно сами се къпят и поддържат. Въпреки това има случаи, в които би било по-добре да улесните животното. Това се отнася в значителна степен за породите с по-плоско лице като например персийските. Тези котки имат по-особена структура на черепа. Често пъти слъзните канали, които поддържат влажността на окото, са блокирани и не могат да изпълняват правилно функцията си, при което сълзите преливат надолу по лицето и причиняват оцветяване и дискомфорт на животното. Влагата би могла да доведе до кожни проблеми, както и до изсъхване на окото.
Това може да се случи и при други породи и е добре да почиствате очите с памуче, напоено с вода.

Ушите
Ушите са проблемна зона за котките. Достъпът до тях е труден почистването им не е така старателно, както това на коремчето например. Ако мислите, че ушите на котката Ви са мръсни и това причинява на котката раздразнение, то можете да ги почистите. Ветеринарят Ви обаче със сигурност ще Ви посъветва да не използвате тампони, защото ушите са много деликатна зона и е възможно да причините болка и дори увреждания. Най-добре отново да вземете памуче, този път сухо, с което да забършете ушите без да бъркате навътре.

Ноктите
Котките са активни животни – те обичат да тичат, да играят, да преследват и ловуват, да се катерят и за всичко това са им необходими здрави остри нокти. За това котката Ви ще се старае да ги поддържа в изряден вид. И ако не сте ѝ осигурили подходящото място за целта, то много вероятно е котката да реши да използва килима, дивана, стола, тапетите. Остренето на ноктите е нужда на животното, така че добре ще е да предоставите на животното подходяща играчка за целта – в специализираните магазини ще откриете множество варианти.

И, разбира се, ако искате да се радвате на доволно мъркане, то ще трябва да се постараете да осигурите и вкусна храна на животното. Можете да сте сигурни, че порция „Equilibrio“ ще угоди на кулинарните предпочитания и на най-взискателните котки!

Facebook Коментари