ЛЪЖЛИВАТА БРЕМЕННОСТ при кучетата

Може би кучето Ви дава всички признаци, че е бременно – увеличава теглото си, коремът все повече нараства, отделя мляко. Има обаче един проблем – не сте срещали кучето си с мъжки. Как тогава се случва това?!

СЪЩНОСТ
Ако Ви се е случвало нещо подобно, то били сте свидетели на един особен феномен, наречен лъжлива бременност. Той е сравнително често срещан при женските. Самото име подсказва какво се случва с домашния Ви любимец – кучето изглежда и се държи като бременно, но не е. Състоянието най-често се дължи на хормонален дисбаланс.

ПРИЧИНИ
В периодите на разгонване в организма на кучето настъпват множество промени, имащи една единствена цел – отглеждането на поколение и подготовка на тялото за това. Ако обаче не настъпи оплождане, промените постепенно отшумяват. В някои случаи обаче секрецията на някои хормони, отговарящи за бременността не намалява, а продължава да държи високи нива. В следствие на това организмът на животното започва подготовка за бременност, точно както се случва и при действителна такава. Кучето започва да преминава през всички характерни промени в очакване на новото поколение.
Псевдобременност би могла да настъпи дори и няколко дни след като животното е минало през кастрация. Не е изключено да станете свидетели на този феномен и след приложението на препарати на хормонална основа.

СИМПТОМИ
Както споменахме, в този период започва трупането на тегло. Коремът също нараства. Промени обаче се наблюдават не само на физиологично ниво, но и в поведението. Започват и прояви на майчинско чувство – животното започва да си прави гнездо, а и отбранява всичките си играчки, точно както би правила и със своите малки. Възможно е по време на лъжливата бременност кучето да повръща, да има повишен апетит, а също и жажда. Честото ходене до тоалетна също е сред симптомите. Агресията към околните също е сред възможните проявления.

ЛЕЧЕНИЕТО
Задължително е посещението при ветеринарния лекар. Той е човекът, който трябва да се ангажира с лечение, съответстващо на измененията, настъпващи у животното. Той е и този, който може да Ви даде най-добрите наставления относно грижите за животното в този период.
Полезен съвет от наша страна е при отделянето на мляко да не го доите, защото това ще предизвиква повторно образуването му. Да приберете охраняваните от него играчки също е добра идея. Колкото повече са разходките на открито, толкова по-добре. Моментът е добър да ангажирате вниманието на животното с нещо друго – например тренировки, изпълняване на команди, игри.

Посещението при ветеринар е задължително не само при случаите на лъжлива бременност, но и при всяко съмнение, че нещо не е както трябва. Грижете се за домашния си любимец! Водете го на профилактични прегледи, извеждайте го редовно на разходка, давайте му вкусна хана „EQUILIBRIO“ и се използвайте всеки удобен момент за игри и нежност!

Facebook Коментари