снимка дребни породи кучета

Дребните породи кучета и грижите за тях

Кучетата често биват разделяни на дребни и едри породи. Що се отнася до дребните породи, към тях биват причислявани на практика всички кучета, чието тегло в зряла възраст е не повече от десет килограма. В това число биват включвани и най-малките породи, ненадвишаващи 4 килограма.

Голяма част от тези кучета произхождат от породи, които са били използвани за лов. Такъв е например случаят с дакела. Някога са били ценени най-вече заради ловните си умения, но днес те са и предпочитани домашни любимци. Причините за това се крият не само в тяхната любвеобилност, но и в това, че се приспособяват лесно към живота в дом/затворено помещение. Разходките, протичащи в градска среда, също са им достатъчни!

Дребните породи биват разделяни най-общо на ТРИ ТИПА:

  • Декоративни кучета, към които спадат пекинез, ши цу, чихуахуа и други
  • Териери, сред които джак-ръсел, йоркширски териер, фокстериер и други
  • Дакели – всички видове

Често малките размери на тези кучета ги правят да изглеждат доста крехки. Истината обаче е, че това са наистина издръжливи кучета. За пример в това отношение може да бъде приведена продължителността на живота им, нерядко достигаща до петнадесет години.

Ако смятате да отглеждате куче от дребна порода, то добре е да проучите въпроса от всички страни.

EQUILIBRIO ADULT SMALL BREEDS
Пълноценна храна от най-висок клас за кучета от миниатюрни и дребни породи

Едни от проблемите, които застрашават повече тези породи, отколкото останалите, са тези с устната кухина и зъбите. Смяната на зъбите при дакелите, декоративните кучета и териерите се случва около четвъртия и шестия месец като важно в този период е храната, която им давате да бъде съобразена по структура и размер с новите зъби. Макар и постоянни, техният размер е малък, така че важно е храната да бъде подходяща. В противен случай възможни са деформации, при които по зъбите се натрупват бактерии, а това да доведе до други сериозни проблеми.

Кучетата от дребни породи, например териерите, се отличават със своята пъргавина, жизненост и енергичност. Това обаче може да доведе до загуба на тегло и дехидратиране, когато на животното получава храна, несъобразена с тази особеност. Имайки предвид малките размери и ниската телесна маса на тези кучета, допълнителната загуба на тегло може да се окаже дори фатална.

За това, ако сте се спрели на жизнен Джак Ръсел, на жизнерадостно куче Чихуахуа, на пъргав Пекинез или игрив Дакел, то най-добре потърсете и храните „EQUILIBRIO“, специално предназначени за кучета от дребни породи на съответната възраст!

Facebook Коментари