Защо кучето ми ме зяпа?

Когато се случи, няма как да го пропуснете. Това е безпогрешното чувство, че сте наблюдавани. Можете бавно да извърнете глава, търсейки източника. И ще го намерите – две блестящи кучешки очи, впили поглед във Вас. Но защо?! Може би правите нещо странно, може би изглеждате странно, може би домашният любимец е гладен или просто иска да Ви смути. Каква е причината кучетата да се втренчват в нас?

Привързаност
Както ние съсредоточаваме влюбен поглед в половинките си, така и кучетата изпитват нужда да ни гледат в очите, показвайки че ни харесват. Мекият поглед и лигавият израз са един от начините на кучето да каже че Ви обича.

Разбиране
Кучетата са много по-добри в това да разчитат нашия език на тялото, отколкото ние сме способни да разпознаваме техния. Обонянието и слуха на кучето са по-изострени от нашите, което ги облагодетелства в известна степен. Те са и много наблюдателни същества. Кучето Ви разбира, когато тръгвате за работа. То знае, че взимате палтото си, прибирате портфейла си, взимате ключовете и чантата си и излизате. И знаят какво следва, колко време няма да Ви има. Те Ви познават много добре. Освен това са доста добри и в разпознаването на настроението Ви.
Знаят всичко това и още много други неща, именно защото Ви наблюдават непрестанно, опознават Ви, разбират Ви. Кучето Ви може да стои с вперен във Вас поглед именно поради тази причина.

Нужда
Възможно е кучето да има някаква нужда и това да е начинът му да привлече вниманието Ви. Може да иска да се разходи, да отиде до тоалетна. А може би закъснявате със сервирането на вечерята. Може да е напъхало любимата си играчка под дивана и да се опитва да Ви накара да му помогнете да я извади.
В тези случаи кучетата обикновено са и по-неспокойни и не просто Ви зяпат, но и се въртят, драскат по вратата, побутват Ви – опитват се да Ви насочат.

Храна
Това, че кучето Ви никога не е опитвало картофен чипс, съвсем не означава, че не може да се опита да Ви помогне да го изядете. А и ароматът на нещо вкусно привлича вниманието на животното и то забива умолителен поглед във Вас. Много от домашните любимци са усвоили до съвършенство тъжния, измъчен поглед на същество, което не е близвало храна от дни, макар точно преди десет минути да са опустошили порция „Equilibrio“. Кучето няма да откаже да споделите с него това вкусно лакомство, върху което сте се съсредоточили!

Агресия
Втренченият поглед на кучето рядко е израз на агресия, но това все пак е възможно. Твърдият поглед без мигане със стабилна стойка обаче не са любовен поглед! Възможно е кучето Ви да охранява нещо – храна, играчка – и да му изглеждате като заплаха. В такива ситуации е най-добре да не отвръщате на животното с взиране в неговите очи. Вършете работата си из къщата без да доближавате прекалено близо до кучето, докато настроението отмине.
А можете да се обърнете и към услугите на професионален треньор, който ще помогне за справянето с агресията.

Погледът е един от начините на животните да общуват с нас. Опознавайки своето куче и Вие ще свикнете да разпознавате различните погледи и какво послание стои зад всеки от тях!

Facebook Коментари