Грижите за устата и зъбите на кучето

Не само хората, но и кучетата се нуждаят от добра устна хигиена. В началото може и да Ви се струва странно занимание, но миенето на зъбите на домашния любимец е много важно за здравето му като цяло. Някои стопани подминават с лека ръка устната хигиена и единствената причина за това е незнанието, че лошата устна хигиена на кучето може да доведе до пародонтит, който е способен да причини много сериозни проблеми на кучето. Редовното миене на зъбите е лесен начин да спестите и на себе си, и на кучето много неприятности.

Висок процент от кучетата над петгодишна възраст страдат от пародонтоза. До това състояние се достига, когато частици от храната се натрупват като плака по зъбите и линията на венеца. С течение на времето плаката се превръща в зъбен камък. Ако той не бъде премахнат в крайна сметка довежда до възпаление на венците, образуване на големи джобове и влошаване на състоянието. Възможно е кучето да изпитва болка, да загуби зъбите си, да се достигне до инфекции, които с кръвта да се разпространят в бъбреците, сърцето, мозъка, черния дроб на кучето и да доведат до много сериозни последици.

Всичко това може да бъде предотвратено, стига да миете зъбите на кучето редовно. Извършването на процедурата ежедневно би било най-добре. Ако обаче нямате време, то трябва да го правите поне веднъж в седмицата.
За целта нужни ще са Ви четка и паста за зъби и трябва да имате предвид, че те трябва да са специално за кучета! Спрете се на четка, която да Ви бъде удобна. В магазините има стандартни, по-малки четки, които се слагат на пръста, а има и дентални гъби. Марлята увита около пръста Ви е не по-лош вариант.
Пастата за зъби също е специална. Можете да изберете паста със специален вкус, който да допада на животното – има такива с вкус на пиле и дори фъстъчено масло! Човешката паста за зъби може да причини стомашни болки и неразположение на кучето, защото то поглъща голяма част от нея, така че я избягвайте!

Редовното миене на зъби е от изключителна важност за здравето на кучето. Но освен него има и други малки трикове, с които можете да си служите. Една от тях е разнообразната храна. Освен консерви и лакомства, задължително включвайте в менюто на животното и твърда храна. „Equilibrio“ е храна, ще се погрижи и за здравето на зъбите на домашния Ви любимец. Дента стиксовете и играчките за дъвчене също ще Ви бъдат полезни!

Facebook Коментари